Många är det som drömmer om ett hus på landet, en flykt från stadens bedövande brus och en grönskande famn att landa i – med eftertanke och harmoni som följd. Men det gäller att hitta rätt i husdjungeln.
Ett tips är att inför att inför husskattjakten anlita en bra mäklare som du kan rådgöra med, till exempel Mäklarhuset.se. Sedan är en stor portion sunt förnuft även det på sin plats. Men det kanske är bra att också titta in potentiella objekt själv, via sidor som till exempel Hemnet. I GP kan vi läsa om hur många faktiskt är beroende av just denna hus-och-hem-sajt – så beroende att de sitter och kollar in objekt vareviga dag, kanske inte det nyttigaste. Men i samma artikel finns en liten parlör som kan vara bra att lära sig förstå inför eventuellt husletande med bostadsannonsläsande som följd:
Parlör till mäklarspråket
- Spännande planlösning: hopplöst att möblera
- Spännande tomt: ett och annat stup
- Nära till kommunikationer: tåget går genom trädgården
- Charmigt: gammalt
- Mysigt: trångt
- Perfekt första lägenhet: en skrubb
- Ett stenkast: beror ju på vem som kastar
- Uppvuxen trädgård: röjsåg behövs
- Med potential: totalrenoveringsbehov
I VF kan vi vidare läsa att det är e stigande trend att bygga hus på landet. Att bygga sin drömkåk är – som ordet avslöjar – en dröm för många. Och de som har råd med detta passar nog på att faktiskt göra slag i saken. När man så har bestämt sig för bygga sitt hem så kan det vara bra att dels läsa riktlinjer som bland annat brukar gå att finnas på kommunkontor runt om i vårt land, med pedagogisk information som gör hela processen lättare. Och om man vid läsande av foldern inser att företaget är alldeles för stort, för dyrt och för svårt så tjänar ju även det sitt syfte. Man bör nog tänka efter en och annan gång innan man börjar sitt bygge, och skaffa sig kunskap om sig själv – till exempel kan en försöka svara på frågan om varför man just vill bosätta sig på landet. Men Sverige har ju gott om land och mindre gott om bostad i städer, så kanske är denna trend av godo på många sätt.
Inbrott sker även på landsbygden
Men oavsett om en bor i staden eller på landet är det bra att inbrottssäkra sitt hus, för det sker inbrott i både glesbygd och stad – och det särskilt mot vintertider. I Ystad Allehanda kan vi läsa om hur en helt obebodd fastighet på landet utanför Simrishamn blivit föremål för just ett inbrott, men om något faktiskt är stulet är en helt annan sak och dessutom väldigt oklart. Det var när ägaren kom till huset som hen såg att entrédörrens ruta de facto var krossad och att saker inuti huset hade flyttats runt. Bland annat fanns mynt och ett armbandsur på köksbordet – kanske kan det obebodda huset faktiskt agerat som tillfällig bostad åt någon hemlös stackare, det hela är väldigt oklart men som tur är i alla fall inget stulet och det är viktigast för husägaren givetvis.