Kombinera varmbad och kallbad

Att bada varmt och sedan hoppa i ett kallt bad är populärt tack vare dess många hälsofördelar. Människor med högt blodtryck bör dock stå över. Här finns allt du behöver veta inför varm- och kallbadet.

I Norden såväl som i Ryssland, Kanada och USA har människor sedan urminnes tider badat både varmt och kallt. Under de kalla vintrarna är det populärt att bada i isvak, rulla sig i snön, bada i en varm badtunna samt basta. Varför utsätter sig folk än idag för denna kombination av extrem kyla med värme? Anledningen är att det är avslappnande och skönt, samt har stora hälsofördelar. Nedan följer information som du bör har i åtanke när du badar varmt och kallt.

Kallbad

Kallbad är, precis som namnet antyder, ett dopp i riktigt kallt vatten. Det kan ske i en isvak eller i hav och sjöar under vinterhalvåret och är både avslappnande och bra för kroppen. Det är dock mycket viktigt att snabbt bli varm efteråt. Att hoppa i en badtunna direkt efter är för många det absolut skönaste. Det finns många sorters badtunnor för nordiskt klimat som kan användas på den egna tomten.

Hälsofördelarna med att bada kallt är bland annat bättre blodcirkulation, ämnesomsättning och immunförsvar. Det kalla vattnet stressar kroppen på ett positivt sätt. Hormoner, adrenalin och endorfiner frigörs och ger en känsla av välbefinnande. Kallbadet bidrar till minskad trötthet och ett bättre humör.

Det är dock viktigt att ha i åtanke att kallbad inte är för alla. Den positiva stressen som kroppen utsätts för kan tyvärr vara negativ för vissa personer. Om du har högt blodtryck eller hjärtproblem bör du avstå eller rådgöra med läkare innan.

Varmbad

Alla har dock inte tillgång till ett kallbad. Om du vill komma åt hälsofördelarna med ett kallbad kan du utgå från dina förutsättningar. Om du har en bastu eller en badtunna på tomten kan kallbadet bytas ut mot en rullning i snön. Det varma badet är både skönt och bra för immunförsvaret tack vare dess antiinflammatoriska egenskaper.