Dags att se över värmeförbrukningen i hemmet? Speciellt i sommarstugor och fritidsboenden kan det vara svårt att veta vad som är bäst för både miljön och plånboken. Här reder vi ut vad som är bäst för just dig som småhusägare.
När det kommer till uppvärmning i sommarstugor är det vanligaste att använda någon form av värmepump. Sverige ligger i toppen när det kommer till värmepumpar per invånare, skriver Dagens Industri. Med en värmepump kan du enkelt reglera värmen, både sommar- och vintertid, samtidigt som man har möjligheten att fjärrstyra temperaturen på distans. Vill du till exempel värma upp boendet innan du kommer dit eller kanske dra ner värmen under sommartid, kan du enkelt göra det med en värmepump.
Men vilken värmepump är då den bästa? Jo, enligt sverigepumpen.se är det luftvärmepumpen du ska satsa på om du har ett mindre boende. Just luftvärmepumpen är den pump som även är god för miljön. Här används värmeenergin som finns i utomhusluften naturligt för att spridas i huset. Samtidigt skapar man bra luft inomhus eftersom det finns ett filter i den delen som sitter inomhus. Jämfört med en annan uppvärmningsmetod så får luftvärmepumpen även luften att cirkulera i hemmet, istället för bara stå stil.
Rätt temperatur spar pengar
Med rätt temperatur i hemmet bor både du, din familj och huset bra. Det är dock viktigt att tänka på att man inte värmer upp boendet för mycket och skapar en onödigt varm miljö. För varm luft i hemmet gör huvudet trött, samtidigt som kostnaderna för uppvärmningen bli högre alldeles i onödan. Rekommendationen enligt Vattenfall är att satsa på 18 grader varmt i sovrummet och 20 grader i resten av rummen. Har du förråd och andra utrymmen som inte används räcker det med en temperatur på 5–10 grader.